Najmniejsze zwierzęta świata #2 Fenek

Najmniejsze zwierzęta świata #2 Fenek

Fenek to słodziak, którego można mieć w domu, ponieważ posiada łagodne usposobienie i bardzo łatwo daje się oswoić. Dlatego często jest spotykany w prywatnych hodowlach. W naturalnym środowisku żyją do 10 lat, a w domku u boku miłego właściciela nawet do 12 lat.

Występuje na suchych i pustynnych terenach Półwyspu Arabskiego i północnej Afryki. Będąc najmniejszym przedstawicielem rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Osiąga 30–40 cm długości, samce ważą ok. 1,5 kg, samice ok. 0,8 kg. Ma charakterystyczne, duże uszy, dorastające do 15 cm, dzięki którym ma dobry słuch i może efektywnie chłodzić ciało. Fenek jest zwierzęciem nocnym, sypia w podziemnych norach. Odżywia się szarańczakami, chrząszczami, poluje także na ptaki i gryzonie.

Zobacz inne artykuły z serii Najmniejsze zwierzęta świata

#1 Brookesia micra

  • 2018-12-13
  • 0
  • 434